Specialisaties -> Heup -> Open chirurgische dislocatie 


Open chirurgische dislocatie (Surgical Hip Dislocation)

Wat is dit?
Een open chirurgische dislocatie is een ingreep waarbij via een insnede aan de zijkant van de heup en een trochanterosteotomie (dwz. het losmaken van de grote trochanter - het bot aan de zijkant van de heup) toegang wordt verkregen tot het heupgewricht. Er worden hierbij geen spieren losgemaakt, omdat die blijven vastzitten op de trochanter. De trochanter wordt nadien weer met schroeven wordt vastgezet en groeit daarna terug vast.

Waarom een open chirurgische dislocatie?
Het heupgewricht wordt op een veilige manier opengelegd en allerhande letsels (zoals impingement, bepaalde breuken van de heupkop, PVNS enz.) kunnen behandeld worden. Bepaalde letsels kunnen ook perfect via een kijkoperatie behandeld worden, maar het grote voordeel van een open chirurgische dislocatie is dat het heupgewricht uitgebreider kan gevisualiseerd worden. Dit brengt natuurlijk met zich mee dat er een relatief grote incisie moet gemaakt worden, terwijl bij een heuparthroscopie het heupgewricht in beeld wordt gebracht via 3 kleine sneetjes. Elke ingreep heeft dus zijn voor- en nadelen. In elk geval zijn de heuparthroscopie en de open chirurgische dislocatie complementair in de behandeling van heupletsels. Binnen onze dienst beheersen we beide technieken. Uw chirurg zal op de consultatie met u bespreken welke techniek voor u het meest geschikt is.

Het verloop van de ingreep
De ingreep gebeurt onder algemene narcose. De patiënt wordt op de zij gedraaid. Via een incisie van aan de zijkant van de heup wordt via een trochanterosteotomie toegang tot de heup verkregen. Het heupkapsel wordt Z-vormig ingesneden en nadien kan op een veilige manier de heup langs voor uit de kom gehaald worden. Op die manier wordt een perfecte visualisatie van de structuren van de heup verkregen en worden letsels navenant behandeld. Zo kan bij impingement de knobbel op de heupkop weggebeiteld worden en/of de rand van de heupkom bijgewerkt worden. Labrumscheuren worden terug gehecht met ankers (dit zijn fijne schroefjes in het bot met een hechtingsdraad erdoor).

Nadien wordt het heupkapsel gesloten, de trochanter terug vastgezet met twee schroeven en de wonde gesloten.

Screenshot 2019-01-23 at 21.22.21.png
IMG_0718.jpg


Na de operatie
U verblijft na de ingreep 3 à 5 dagen in het ziekenhuis. De kinesist komt dagelijks langs om de heup te bewegen en oefeningen te starten. Er mag de eerste 4-6 weken na de operatie enkel partieel gesteund worden op het geopereerde been (d.w.z. steeds krukken gebruiken waarbij u heel lichtjes steunt). Ook thuis is het nodig om regelmatig naar de kinesist te gaan om de beweeglijkheid en kracht te verbeteren. Na 3 maanden worden de schroefjes in de heup weer verwijderd. Dit gebeurt via het dagziekenhuis langs 2 kleine sneetjes. De totale revalidatie van deze ingreep neemt een 3-tal maanden in beslag.


Mogelijke complicaties
Complicaties zijn gelukkig zeldzaam. Naast de klassieke complicaties van een ingreep (infectie, nabloeding, trombose) zijn de meest voorkomende complicaties van een open chirurgische dislocatie:

  • Problemen met de genezing van de grote trochanter osteotomie

  • Kalkvorming buiten het gewricht (heterotope ossificaties). U krijgt na de ingeep onstekingsremmers om dit risico te verkleinen.

  • Avasculaire necrose (beschadiging van de bloedvaten naar de heupkop). Dit is zeer zeldzaam.