LOEP (Local Osteo-Enhancement Procedure)

WERELDPRIMEUR: INTRODUCTIE VAN LOEP (LOCAL OSTEO-ENHANCEMENT PROCEDURE) MAAKT ORTHOKLINIEK EN AZ NIKOLAAS PIONIERS IN DE BEHANDELING VAN OSTEOPOROSE

LOEP.png

Klik op de onderstaande knop om het artikel te openen dat recent verschenen is in Infusie, het medisch magazine van het AZ Nikolaas.

Resultaten postoperatieve infecties

OrthoKliniek30-01-2019-37.jpg

In onze dienst houden we systematisch onze postoperatieve resultaten bij. Zo zijn sinds kort onze cijfers beschikbaar over postoperatieve infecties in 2017. Alle ingrepen moeten minstens één jaar gevolgd worden, vandaar dat de cijfers van 2018 pas volgend jaar beschikbaar zullen zijn.

Voor een totale heupprothese is onze infectieratio 0,5 %; voor een totale knieprothese 2,2 %; voor een bipolaire heupprothese 0 %; voor een revisie totale heupprothese 2,8 %; voor een revisie totale knieprothese 5,3 %; voor een lumbale fusie 3,2 % en voor een cervicale fusie 0 %.

Vergeleken met internationale cijfers scoren we hiermee zeer goed! Bovendien waren quasi alle infecties oppervlakkig, wat wil zeggen dat er geen infectie diep op het implantaat was. Meestal konden deze infecties behandeld worden met wondzorg en antibiotica, en leidde dit niet tot een heropname.

Echogeleide infiltraties

Echo 4.jpg

Op 13 november 2018 zijn we in onze praktijk in de Prinses Josephine Charlottelaan gestart met echografie-geleide infiltraties van de heup.

Heupinfiltraties werden klassiek uitgevoerd in de operatiezaal met fluoroscopie. Dit betekende echter een opname via het dagziekenhuis met vaak lange wachttijden en gebruik van een toestel met straling.

Het uitvoeren van heupinfiltraties via echografie is dus een enorme verbetering.