3D – Customized coupeguides voor knie-osteotomie

In Vitaz zetten we volop in op de modernste technologieën voor onze patiëntenzorg. Innovatie en technologie zijn belangrijke peilers in ons medisch aanbod. Eén van de laatste ontwikkelingen, na de enorme investering van onze robot-geassisteerde prothesechirurgie, is het gebruik van de ‘customized coupeguides’ voor osteotomie rond de knie. Hierbij worden op maat gemaakte coupeguides geproduceerd, om de beenderige correctie met zeer hoge precisie te kunnen uitvoeren.

Een osteotomie van de knie is een ingreep waarbij een afwijking of scheefstand van het bot wordt gecorrigeerd. Het bot van boven- of onderbeen wordt daarbij doorgezaagd en in de juiste stand geplaatst. Vervolgens wordt een plaat geappliceerd op het bot, zodat de gecreëerde ‘breuk’ in het bot in de juiste stand terug kan helen.

Meestal gaat het om O-benen (varus) of X-benen (valgus), die gecorrigeerd worden om de belasting aan 1 zijde van de knie te verminderen. Bij varusalignement wordt de binnenzijde van de knie (mediale zijde) ernstig belast, waardoor kraakbeen- en meniscusletsels optreden en er progressief meer pijn optreedt. Bij valgusalignement ontstaat hetzelfde proces aan de buitenzijde (laterale zijde) van de knie.

Door het been terug ‘recht’ te zetten, kunnen we die belasting verminderen, waardoor de verdere slijtage wordt tegengegaan en de pijn in belangrijke mate vermindert. Vergelijk het met een band van een auto die schuin gemonteerd is en aan 1 zijde ernstig begint af te slijten…

We kunnen correcties uitvoeren in meerdere vlakken.  Zo kan er ook een ‘slope correctie’ worden uitgevoerd: dat is de hellingsgraad in het tibiaplateau. Hier kunnen misvormingen ontstaan door aangeboren afwijkingen of een ongeval op jonge leeftijd, waarbij de groeischijf beschadigd wordt. Dit heeft belangrijke gevolgen op de ligamentaire stabiliteit van de knie: de voorste of achterste kruisband kunnen hierbij zoveel krachten te verwerken krijgen dat ze falen en er daardoor instabiliteit in de knie ontstaat.

New Clip osteotomie:

Voor het exact uitvoeren van deze beenderige correcties hebben we tegenwoordig een nieuwe technologie ter beschikking. Er wordt een CT-scan uitgevoerd van de knie, de heupkop en de enkel.

Met softwareprogramma’s en met de hulp van ingenieurs wordt dan een zeer exacte 3D-planning uitgevoerd van de correctie die gemaakt dient te worden. De plaatpositie wordt bepaald, de positie van de botcoupe en de exacte grootte en vorm van een eventuele botgreffe worden uitgetekend in 3D.

Na volledige aanpassing en goedkeuring van de planning worden op maat gemaakte coupeguides met een 3D-printer ‘geprint’.  Deze coupeguides worden vanuit de firma aangeleverd, gesteriliseerd en tijdens de ingreep op het bot van de patiënt geplaatst.

Door de guide kan met erg grote precisie het snijvlak in het bot uitgevoerd worden. Ook de posities van de schroefgaten van de plaat worden door de guide voorgeboord, zodat de plaatpositie op slechts 1 juiste positie kan gezet worden. De correctie wordt dan, bij het appliqueren van de plaat, automatisch zeer exact uitgevoerd.

Indien er een opening in het bot wordt gecreëerd, kan een greffe op maat gezaagd worden om deze opening exact in te vullen. Op die manier ontstaat een nog grotere stabiliteit van de osteotomie, zodat deze snel belast kan worden en minder pijn veroorzaakt bij de patiënt.

Deze 3D-technologie geeft een erg grote zekerheid en precisie voor het uitvoeren van complexe correcties. Als er grote correcties of correcties in meerdere vlakken moeten uitgevoerd worden is dit manueel vaak erg moeilijk en minder precies.


Dr. Bart Vundelinckx: “Mijn bijzondere interesse in osteotomieën van de knie heeft mee de keuze voor mijn buitenlandse opleidingsplaats in Fowler-Kennedy Clinic in London Ontario, Canada bepaald. Dit is zowat de ‘bakermat’ van de moderne knie-osteotomie. Ik vind het erg boeiend en uitdagend hoe de techieken die ik daar aangeleerd heb door de moderne computertechnieken razendsnel mee evolueren. Ik ben dan ook erg trots dat Vitaz nieuwe technologie hoog in het vaandel draagt.”

EFAS research grant

Dr. Van den Langenbergh, het voorbije jaar één van onze assistenten en toekomstig voet- en enkelchirurg bij Orthokliniek, haalde een prestigieuze research grant binnen van de EFAS (European Foot and Ankle Society). De studie waarmee hij in de prijzen viel en die samen met dr. Van Elst uitgevoerd werd, gaat over de revalidatie na een operatie voor hallux valgus. Proficiat!

Orthonight!

Op 17 oktober organiseerde Orthokliniek de Orthonight, en dat was met meer dan 100 inschrijvingen een groot succes! De huisartsen uit de regio kregen bijscholing over verschillende aspecten uit de orthopedische chirurgie. Dit gebeurde via een doorschuifsysteem, met een tiental ronde tafels en telkens korte, interactieve spreekbeurten met specialisten ter zake.

Orthopedisch chirurgen instructeurs op kadaverworkshops UZ Leuven

De kadaverworkshops van het UZ Leuven, die verplicht zijn voor assistenten in opleiding, werden dit jaar georganiseerd door het Institute for Orthopaedic Research and Training (IORT) en vonden plaats van 15 tot en met 23 mei. Tijdens deze cursusdagen (die jaarlijks georganiseerd worden) komen de meest courante chirurgische procedures aan bod.

Experten geven presentaties en begeleiden assistenten tijdens hands-on workshops, waarbij ingrepen worden uitgevoerd op kadavers. Elke dag ligt de focus op een bepaald gewricht of een bepaalde specialisatie. Het doel van deze workshops is het bieden van hoogkwalitatieve chirurgische training om de praktijk van orthopedische ingrepen te perfectioneren en het beheersen van klinische onderzoekstechnieken te verbeteren.

Drie orthopedische chirurgen van Vitaz, dr. Jan Vanderstappen, dr. Colette Van Elst en dr. Bart Vundelinckx werden uitgenodigd om instructeur te zijn bij deze workshops. Vitaz was hierdoor het best vertegenwoordigd van alle perifere ziekenhuizen van Vlaanderen. Dr. Vanderstappen was instructeur voor de specialisatie heupchirurgie, dr. Van Elst voor voet- en enkelchirurgie en dr. Vundelinckx voor de knie.

Dergelijke opleidingen zijn cruciaal om de affiniteit met de universitaire ziekenhuizen te versterken, de kenbaarheid tegenover assistenten te vergroten en de opleidingsskills te onderhouden.

Lesopdracht dr. Vundelinckx

Op donderdag 12 oktober gaf Dr. Vundelinckx B. les in het revalidatiecentrum Revarte.

Hij verzorgde hier het thema 'knie' in de module Orthopedie van een nieuw post-graduaat opleidingstraject 'Revalidatiewetenschappen'.

Deze lessencyclus zal jaarlijks herhaald worden voor personeel uit de zorg (verpleegkundigen uit revalidatie-afdelingen of thuisverpleegkundigen). Orthokliniek is trots een partner te zijn in de kwaliteitsvolle project voor gespecialiseerd onderwijs.

Presentatie dr. Vundelinckx EKS congres München

Dr. Bart Vundelinckx presenteerde op het EKS Arthroplasty Conference 2022 in München de resultaten van de "Flexion First Balancing" studie, die in onze dienst werd uitgevoerd.

Hierbij werd aangetoond dat bij het plaatsen van een Totale Knieprothese een nieuwe techniek leidt tot een betere beweeglijkheid in de knie en betere uitkomsten van bepaalde scores.

Het EKS (European Knee Society) Conference is een toonaangevend congres, waarbij de laatste inzichten over knieprothesechirurgie worden besproken onder internationale kniechirurgen.