Cijfers postoperatieve infecties 2018 en 2019

Eén van de belangrijke kwaliteitsindicatoren van heelkundige ingrepen is het voorkomen van postoperatieve infecties. In onze dienst worden kwaliteitsindicatoren zorgvuldig bijgehouden door onze research medewerker Koen Bulterys, onder meer aan de hand van tools die we ontwikkeld hebben.

Hierbij presenteren we u de gegevens over diepe postoperatieve infecties van 2018 en 2019:

In 2018 waren er 0 % infecties bij totale heupprothesen, 0,6 % bij totale knieprothesen, 0 % bij unicondylaire knieprothesen, 0 % bij revisie heupprothesen, 0 % bij revisie knieprothesen, 0 % bij lumbale fusies, 0 % bij cervicale fusies en 0 % bij bipolaire heupprothesen.

In 2019 waren er 0,4 % infecties bij totale heupprothesen, 0 % bij totale knieprothesen, 0% bij unicondylaire knieprothesen, 3,3 % bij revisie heupprothesen, 0% bij revisie knieprothesen, 1,2 % bij lumbale fusies, 0% bij cervicale fusies en 0% bij bipolaire heupprothesen.

Met deze cijfers scoren we nog steeds zeer goed ten opzichte van gekende benchmarks!

AZ Lokeren

Modern operating room.jpg

AZ Lokeren als state of the art orthopedisch centrum

Er zijn concrete plannen om het AZ Lokeren om te bouwen tot een state of the art locomotorisch ziekenhuis. De operatiezalen en afdelingen zullen op maat gemaakt worden om ultramoderne orthopedische zorg aan te bieden.
Hoogtechnologische electieve ingrepen die een korte periode van overnachting vragen zullen in Lokeren plaatsvinden. Orthokliniek zal hierin actief participeren en een centrale rol spelen.

Orthokliniek zal ook maximaal en sterk vertegenwoordigd blijven in het hele Waasland. Dit betekent concreet dat er in Sint-Niklaas, Temse, Hamme, Sint-Gillis, Beveren en ook Lokeren raadpleging zal worden gedaan. Ingrepen in het daghospitaal en revalidatie zullen ook nog in Beveren blijven. Ingrepen met een specifieke nazorg zullen in Sint-Niklaas uitgevoerd worden. De activiteiten in de privépraktijk (PJ Charlottelaan) zullen onveranderd doorgaan

Publicatie wetenschappelijke paper

Recent werd in de Acta Orthopaedica Belgica (het wetenschappelijke tijdschrift van de Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie) een wetenschappelijk artikel gepubliceerd door onze dienst:

“Vitamin D, calcium and albumin blood serum levels in Belgian orthopedic patients - is systematic screening justified?”.

In dit artikel wordt op een wetenschappelijk onderbouwde manier gepleit voor een systematische screening aan de hand van deze bloedwaarden, omdat tekorten aanleiding kunnen geven tot osteoporose. Deze screening wordt in onze dienst uitgevoerd.

Screenshot 2020-09-19 at 21.43.17.png

LOEP (Local Osteo-Enhancement Procedure)

WERELDPRIMEUR: INTRODUCTIE VAN LOEP (LOCAL OSTEO-ENHANCEMENT PROCEDURE) MAAKT ORTHOKLINIEK EN AZ NIKOLAAS PIONIERS IN DE BEHANDELING VAN OSTEOPOROSE

LOEP.png

Klik op de onderstaande knop om het artikel te openen dat verschenen is in Infusie, het medisch magazine van het AZ Nikolaas.

Resultaten postoperatieve infecties

OrthoKliniek30-01-2019-37.jpg

In onze dienst houden we systematisch onze postoperatieve resultaten bij. Zo zijn sinds kort onze cijfers beschikbaar over postoperatieve infecties in 2017. Alle ingrepen moeten minstens één jaar gevolgd worden, vandaar dat de cijfers van 2018 pas volgend jaar beschikbaar zullen zijn.

Voor een totale heupprothese is onze infectieratio 0,5 %; voor een totale knieprothese 2,2 %; voor een bipolaire heupprothese 0 %; voor een revisie totale heupprothese 2,8 %; voor een revisie totale knieprothese 5,3 %; voor een lumbale fusie 3,2 % en voor een cervicale fusie 0 %.

Vergeleken met internationale cijfers scoren we hiermee zeer goed! Bovendien waren quasi alle infecties oppervlakkig, wat wil zeggen dat er geen infectie diep op het implantaat was. Meestal konden deze infecties behandeld worden met wondzorg en antibiotica, en leidde dit niet tot een heropname.