Specialisaties -> Heup -> Artrose


Artrose van de heup

Wat is artrose?
Wanneer het kraakbeen verslijt, komen de beenderige botuiteinden bloot. Ze worden ruw en veroorzaken pijn bij het bewegen.
De klachten bestaan uit pijn in de liesstreek, de voorzijde van de dij, soms thv de knie en aan de zijkant van de heup. De pijn uit zich in het begin enkel bij activiteit maar zal na verloop van tijd ook ’s nachts aanwezig zijn.
Er onstaat stramheid waardoor de mobiliteit van de heup vermindert. Hierdoor kan men bv minder gemakkelijk zijn schoenen knopen, nagels van de tenen knippen enz.
Mensen zullen beginnen te manken of voelen zich zeer stram wanneer ze bijvoorbeeld veranderen van een zittende naar een staande houding.

Er zijn verschillende oorzaken van artrose:

  • Osteoarthritis: dit is wat men de klassieke artrose noemt en is tegelijk de meest voorkomende oorzaak. Het is een degeneratief proces dat het kraakbeen beschadigt. Dit is een normale slijtage door het verouderingsproces.

  • Rheumatoide arthritis: Dit is een systeemziekte, ook reuma genoemd, waardoor de heup wordt aangetast.

  • Avasculaire Necrose (AVN) van de heup : deze aandoening ontstaat door een tijdelijke verminderde bloedtoevoer in de heupkop. Dit zal leiden tot een gedeeltelijk afsterven van de heupkop, met misvorming van de kop als gevolg.

  • Aangeboren afwijkingen van het gewricht kunnen eveneens leiden tot artrose (vb. heupdysplasie).

  • Trauma : sommige breuken aan de heup (vb. breuken van de heupkom) kunnen ook lijden tot artrose als gevolg van de beschadiging die is opgetreden op het moment van het trauma.

De diagnose wordt gemakkelijk gesteld door een grondige anamnese, een klinisch onderzoek en de nodige RX opnamen (soms zijn er nog bijkomende onderzoeken).


Conservatieve (niet-chirurgische) maatregelen
De behandeling kan conservatief gebeuren. Dit wil zeggen dat er nog geen operatie aan te pas komt. De bedoeling van deze behandelingen is om de klachten te verminderen maar ze genezen het probleem niet.
Klassieke maatregelen bestaan uit het aanpassen van activiteiten (vb. geen sporten met impact of schokken zoals lopen), onder controle houden van het gewicht, het gewricht soepel houden door oefeningen, eventueel geholpen door een kinesist.
Medicatie tegen pijn en ontsteking kunnen tijden periodes van te veel pijn de klachten ook onder controle houden. Bespreek dit wel met je huisarts zodat je weet welke producten je mag nemen en in welke hoeveelheid.
Glucosamines en chondroïtine zijn voedingssupplementen die met of zonder voorschrift kunnen worden verkregen. Deze producten kunnen worden genomen bij beginnende artrose en kunnen het slijtageproces vertragen.
Hyaluronzuur : vaak wordt ook een infiltratie van de heup voorgesteld. Dit is wat in de volksmond een infiltratie met gel wordt genoemd. Een infiltratie van de heup dient onder echografische controle te gebeuren zodat men zeker is dat de naald van de spuit zich in het gewricht bevindt. Deze infiltraties gebeuren in de privé-praktijk. U komt op het afgesproken uur naar de consultatie. De procedure duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Chirurgische maatregelen
Hiermee bedoelen we het plaatsen van een totale heupprothese.