Specialisaties -> Knie -> Voorste kruisband reconstructie 


Voorste kruisband reconstructie

Bij een ruptuur van de voorste kruisband, ontstaat een toegenoemen instabiliteit in de knie. Dit geeft klachten van doorzakken en pijn.
Bij een voorste kruisbandreconstructie, wordt een nieuw ligament geplaatst, exact op de locatie van de originele kruisband. Hiervoor worden 1 of 2 pezen van de hamstrings (spier aan de achterzijde van het bovenbeen) geoogst en over elkaar geweven tot een stevige peesstreng met een diameter van ongeveer 8mm. In uitzonderlijke gevallen of bij heringreep, kunnen soms ‘donorpezen’ gebruikt worden hiervoor.

Arthrex ACL Tight Rope.jpg
Arthtrex Tight Rope classic.jpg
ACL reconstr per-op guide.jpg

Via een arthroscopie (‘kijkoperatie), wordt dan een tunnel in het boven- en onderbeen geboord. In deze tunnels wordt de nieuwe pees getrokken en gefixeerd met een ophangsysteem in het bovenbeen en schroef +/- staple op het onderbeen. Dit nieuwe geïmplanteerde ligament, zal de functie van de oude kruisband opnemen om de knie te stabiliseren.

Nadien volgt een revalidatie, met intensieve kinesitherapie gedurende enkele maanden. Dit dient om de knie terug mobiel te maken, spierversterkende oefeningen uit te voeren en opnieuw evenwichtsgevoel te trainen in de knie (proprioceptiegevoel).