Specialisaties -> Wervelkolom -> Spondylolisthese


Spondylolisthese

Inleiding
Spondylolisthese is een aandoening waarbij de ene wervel naar voren schuift over de andere wervel. Het kan op elk niveau in de wervelkolom ontstaan, maar komt het meeste voor in het onderste deel van de lumbale wervelkolom. Het kan aanwezig zijn zonder verschijnselen te veroorzaken. In feite weet ongeveer 50% van de mensen met deze aandoening niet eens dat ze het hebben. Er is alleen behandeling nodig als de aandoening verschijnselen veroorzaakt. Bij een kind in de groei is het belangrijk dat, indien deze aandoening wordt ontdekt, het tot het einde van de groei medisch begeleid wordt.

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende vormen van spondylolisthese. De meest voorkomende zijn:

  • Congenitale spondylolisthese

  • Verkregen spondylolisthese

De mate van voorwaarts glijden bepaalt de 'gradatie' van de 'slip'. De hoeveelheid slip kan worden geclassificeerd als 'hoog' of 'laag'

Spondylo1.png

De gradaties 3-5 zijn veel minder gebruikelijk dan gradatie één en twee.

Degeneratieve spondylolisthese is nauw verwant aan spinale stenose en wordt afzonderlijk beschreven.

Wie krijgt het?
Tussen de 4-8% van de bevolking heeft deze aandoening. Soms wordt het gevonden als toevalsbevinding op medische beeldvorming. Ongeveer de helft van de mensen met de aandoening ervaart rugpijn, soms met uitstralende pijn naar de benen. Het lijkt vaker voor te komen bij sporters en bij vrouwen. Soms is het een oorzaak van rugpijn bij jongeren.

spondylo2.png

Wat veroorzaakt het?
Er zijn verschillen in frequentie van voorkomen, met betrekking tot geslacht en etnische afkomst, dus wordt er gedacht dat de oorzaak voornamelijk genetisch is.


Diagnose
Rugpijn en stralingspijn in de benen zijn veelvoorkomende symptomen.

  • Verkrampte hamstringspieren

  • Mogelijk een veranderde lichaamshouding

  • Ook kan er een scoliose aanwezig zijn

Röntgenfoto's worden vaak gemaakt en meestal in staande positie. Dit is bedoeld om de mate van slippen te 'beoordelen' en om te bepalen welk type spondylolisthese aanwezig is.

Indien mogelijk moet blootstelling aan röntgenstraling zoveel mogelijk voorkomen worden bij jongeren. Een MRI-scan heeft momenteel de voorkeur. Dit gebeurt meestal bij de liggende patiënt, dus soms is het glijden van de wervel minder duidelijk zichtbaar.

Een CT-scan wordt soms aangevraagd door een specialist.


Behandeling
Indien er helemaal geen verschijnselen zijn, is er soms helemaal geen behandeling nodig.
Het is belangrijk om de algemene conditie op peil te houden door middel van crosstraining oefeningen, terwijl de acute pijn langzaam verdwijnt.

Pijnbestrijding voor acute opflikkeringen van symptomen, zorgt ervoor dat een ​​redelijk normale levensstijl gehandhaafd kan worden. Oefeningen en sporten kunnen helpen.

De behandeling wordt in feite door de patiënt bepaald, afhankelijk van de kwaliteit van leven en het vermogen om met de verschijnselen te leven.

Injectiebehandelingen kunnen soms helpen om vast te stellen of de spondylolisthese de oorzaak is van de symptomen.

Wervelkolomchirurgie kan een rol spelen bij de behandeling en dit zal meestal een fusie-operatie met bottransplantaat inhouden. Als er zenuwpijn aanwezig is, kan deze tegelijkertijd gedecomprimeerd worden. Er zijn veel verschillende variaties op de operaties die worden uitgevoerd en de details van een eventuele operatie kunnen het beste met uw arts worden besproken.

Fusie.png