Specialisaties -> Hand & Pols -> Polsarthroscopie 


Polsarthroscopie

Kijkoperatie of arthroscopie van de pols
Zoals U weet is een arthroscopie een kijkoperatie van een gewricht. Door middel van een lens die verbonden is aan een camera zal de Orthopedische Chirurg heel het gewricht van van binnen bekijken en desnoods de oorzakelijke aandoening behandelen.

De indicaties
Een pols arthroscopie kan niet vergeleken worden met een arthroscopie van een ander gewricht. Men zal hier veel minder therapeutisch kunnen doen en de arthroscopie zal zich voor een groot deel beperken tot een diagnosestelling. Het wordt daarom ook veel gebruikt voor patiënten met chronische polspijn waarbij de standaard onderzoekingen ( RX, CT, NMR) niets kunnen aantonen. Toch kunnen patiënten met zulke normale onderzoekingen last vertonen in hun pols. Dit komt omdat veel aandoeningen dynamisch (bij het bewegen) zijn en dus alleen aantoonbaar door een arthroscopie.

De meest voorkomende aandoeningen zijn meniscusscheuren in de pols en ligamentaire scheuren. Deze kunnen in sommige gevallen wel arthroscopisch behandeld worden.

Dorsale pols cysten worden tegenwoordig ook met een polsarthroscopie behandeld.

De operatie
De operatie gebeurt onder plexus anesthesie (plaatselijk verdoving).
Men zal systematisch de twee voornaamste compartimenten van de pols bekijken en eventueel met speciale instrumenten, zoals een knabbeltang of een shaver, het letsel behandelen. Men kan ook door de pols te bewegen tijdens het onderzoek dynamische letsels aantonen die anders met conventionele onderzoeken zoals NMR of CT scan niet te zien zijn en zo toch tot een diagnose komen.

Postoperatief
Op het einde van de operatie worden de steekgaatjes dicht gekleefd met "steristrips". Deze moeten één week aanblijven. Er wordt ook een drukverband aangelegd om de pols wat stil te houden en dit zal na twee tot drie dagen mogen worden vervangen naar een kleine windel.
Afhankelijk van het geziene letsel zal achteraf een bijkomende ingreep al of niet dienen te gebeurenindien het niet arthroscopisch kon behandeld worden.