Specialisaties -> Wervelkolom -> Cervicale fusie


Cervicale Fusie


De halswervelzuil
De halswervelzuil bestaat uit een keten van 7 wervels. Tussen de wervellichamen bevindt zich de tussenwervelschijf of discus. Deze bestaat uit een rubberachtige ring en in het midden ervan een geleiachtige substantie. Het geheel werkt als een veersysteem; terwijl de rubberachtige ring ook een stevige vasthechting aan de wervellichamen boven en onder heeft , zodat de bewegingen tussen deze twee wervellichamen kunnen worden gecontroleerd. Achteraan wordt de verbinding tussen de wervels uitgemaakt door een klein gewricht dat links en rechts zit, en de klassieke vorm heeft van een gewricht met kraakbeen , een gewrichtkapsel , enz. We noemen deze gewrichten de facet gewrichten.

De veroudering veroorzaakt bij ieder van ons telkens opnieuw kleine scheurtjes in de rubberachtige ringen. Hierdoor kan op een bepaald ogenblik de “gel” die centraal zit, op een aantal niveaus verdwijnen. Soms verwekt dit proces matige pijn in de hals, doch veelal verloopt het zonder klachten of symptomen.
Onder bepaalde omstandigheden kan echter een scheur in de rubberachtige ring ontstaan, waardoor een stuk hiervan min of meer loskomt en zich gaat verplaatsen , meestal naar achter toe. Men spreekt dan van een “discushernia”.
Onder andere omstandigheden zal een zenuw wortel geklemd geraken door een “osteofyt”. Dit is een beenderige aanwas welke ontstaat door artrose (slijtage) van de wervelkolom.

Cervicale%2Bfusie1.001.jpg
Cervicale%2Bfusie%2B2.001.jpg

Onmiddellijk achter het verplaatste gedeelte ligt echter het ruggenmerg en aan beide zijden ervan een zenuwwortel, zodat een druk kan ontstaan op het ruggenmerg of een zenuwwortel. Dit kan niet alleen pijn maar ook uitvalsverschijnselen veroorzaken: gevoelsstoornissen of verlammingen , krachtsvermindering in de armen en in extreme gevallen ook in de benen.

U hebt een discus hernia
Wanneer de natuur er niet in slaagt om op een redelijke termijn een genezing te bewerkstelligen (al of niet met conservatieve middelen) ; kan een ingreep noodzakelijk zijn. Ook progressieve uitvalsverschijnselen ( steeds meer gevoelsstoornissen of krachtsvermindering) kunnen een reden vormen om te beslissen tot operatie.
Samen met U zal de chirurg beslissen tot het verwijderen van de hernia en het vervangen van de discus door een been ent.

De ingreep
Het principe berust op het verwijderen van de hernia die de druk op de zenuwen en/of het ruggenmerg veroorzaakt. De operatie wordt zoals de meeste nekoperaties via de voorkant gedaan. Dit is een veilige en de meest klassieke toegangsweg tot de nekwervels. De zenuw en of merg vrijmaken gebeurt met behulp van een microscoop. De tussenwervelschijf wordt volledig weggenomen. Om de schijf te vervangen wordt een been ent geplaatst. Deze is meestal vervat in een soort van holle carbon blokje. Het bot wordt meestal genomen uit de bekkenkam . Het geheel wordt meestal verstevigd met een plaatje vooraan op de wervelkolom.
Aan het einde van de operatie wordt meestal een buisje in de wonde gelegd ( drain) gedurende de eerste 24 uur om eventueel resterend bloed af te zuigen.

Cervicale+fusie+3.001.jpg


De eerste dagen na de operatie
Na het ontwaken in de ontwaakzaal mag U terug naar uw kamer op de dienst orthopedie. Na de operatie is de pijn in de arm soms meteen weg, maar lang niet altijd. In de hals is er altijd wat pijn ten gevolge van de operatie. Hiervoor krijgt U aangepaste pijnstilling. Sliklast en lichte heesheid zijn normaal gedurende de eerste week. Dit is te gevolge van zwelling van de slokdarm en luchtpijp. U zult tevens de eerste dagen na de ingreep wat hinder hebben van de donor plaats ( bekkenkam) . Dit is na een paar dagen meestal veel beter. Het buisje in de wonde zal na 24 uur worden verwijderd. U kunt meestal vrij snel naar huis na zulke operatie. Een halskraag is niet noodzakelijk en U mag binnen de pijngrenzen bewegen.