Specialisaties -> Voet & Enkel -> Mortonneuroom


Mortonneuroom

Wat?
Een mortonneuroom is een irritatie van een van de gevoelszenuwen van de kleine tenen. Deze zenuwen lopen tussen de middenvoetsbeentjes. Aan de basis van de tenen kan deze zenuw ingeklemd raken. Hierdoor ontstaat een irritatie van de zenuw en de vorming van ontstekingsweefsel. Het neuroom ontstaat voornamelijk tussen de derde en vierde teen of tussen de tweede en derde teen.
Deze aandoening komt acht tot tien keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen voornamelijk door het dragen van hakken en nauwe schoenen.


Klachten?
Een mortonneuroom veroorzaakt een brandende, stekende pijn aan de voetzool met uitstraling naar de 2 tenen die door de geirriteerde zenuw worden bezenuwd. De pijn neemt toe bij lang stappen, het dragen van nauwe schoenen en hoge hakken en vermindert als de schoen wordt uitgedaan. Soms kunnen patiënten het gevoel hebben dat er iets verspringt in de voorvoet.
De pijn kan uitgelokt worden door de voet samen te knijpen en tegelijk druk uit te oefenen of de zenuw.


Diagnose?
Een mortonneuroom is in principe een diagnose die gesteld wordt op basis van klinisch onderzoek. Soms wordt deze bevestigd door middel van echografie of een MRI scan.


Behandeling?

Niet-operatief
Het dragen van een ruime, platte schoen kan de pijnklachten duidelijk verbeteren. Bij patiënten met een doorgezakte voorvoet kunnen steunzolen ook helpen.
Een lokale infiltratie met een kleine dosis cortisone en pijnstiller kan in vele gevallen de klachten tijdelijk of zelfs definitief onder controle brengen: deze infiltratie kan zo nodig herhaald worden.


Operatief
Als de niet-operatieve behandeling onvoldoende werkt of de pijn komt snel terug, kan het mortonneuroom chirurgisch verwijderd worden. Functioneel ondervindt u hier geen hinder van: deze zenuw is enkel een gevoelszenuw en door deze te verwijderen kan u perfect normaal blijven stappen. Na de operatie blijft er wel een zone van gevoelsverlies in de twee betrokken tenen maar dit wordt meestal niet als hinderlijk ervaren.
De ingreep wordt uitgevoerd in het dagziekenhuis onder een lokale verdoving. Nadien mag de patiënt onmiddellijk beginnen steunen maar een gesloten schoen kan minstens 2 weken niet gedragen worden.