Specialisaties -> Knie -> Knieprothese


Knieprothese

Een knieprothese is de standaardbehandeling voor knie-arthrose. Bij deze ingreep wordt een implantaat (de ‘knieprothese’) geplaatst, ter vervanging van de versleten gewrichtsoppervlakken.

Bij de ingreep wordt het kniegewricht langs voor open gemaakt. Via richtapparaten en balancing systemen, wordt coupeblokken geplaatst op de gewrichtsvlakken. Dan worden de kraakbeenlagen en onderliggende botlagen afgezaagd, exact in de vorm om hier het implantaat op te plaatsen. Dit wordt geïmplanteerd, zodat het been weer volledig recht staat, de knie maximaal kan strekken en plooien en de spanning van de ligamenten mooi hersteld is, zodat er een perfecte stabiliteit ontstaat.

In onze dienst wordt een ‘balancing’ systeem toegepast, zodat de positie van de prothese bepaald wordt door een gelijkmatige spanning op de ligamenten. Hierdoor moeten er geen ligamenten losgemaakt worden. Dit veroorzaakt minder pijn en zwelling na de ingreep, een betere stabiliteit en snellere revalidatie.
Bij een standaard ‘totale knieprothese’ wordt het volledige kniegewricht vervangen. Of de achterzijde van de knieschijf ook wordt vervangen, hangt meestal af van de slijtage op deze knieschijf.
Na een knieprothese zijn quasie alle normale activiteiten toegelaten, inclusief vele sporten. (wandelen, fietsen, skiën, golfen, tennis…). Alleen lang op de knie zitten en echte loop- en springsporten worden moeilijker.

AdobeStock_14519475.jpeg


Een unicondylaire prothese is een type knieprothese, waarbij slechts 1 zijde van de knie wordt vervangen. Klassiek is dit de binnenzijde (mediaal) van de knie. De unicondylaire knieprothese heeft als voordelen: een kleinere incisie, snellere operatie en snellere revalidatie. Het normale gevoel in de knie wordt ook beter bewaard en meestal is er een iets betere beweeglijkheid mogelijk. Sporten is vaak ook nog beter mogelijk met een unicondylaire knieprothese. Er zijn wel enkele érg strikte indicaties voor dit type prothese: de slijtage mag zich enkel aan de binnenzijde bevinden én de voorste kruisband dient nog helemaal intact te zijn.

In specifieke gevallen, zoals bij een heringreep (een vervanging) van een totale knieprothese of bij ernstige instabiliteit of scheefstand van het been, moeten speciale types knieprothesen gebruikt worden. Bij deze ingrepen zijn er vaker grote botdefecten of ligamentinsufficiënties aanwezig. Deze types knieprothesen, de revisie knieprothesen, scharnierprothesen (hinged) of zelfs resectieprothesen zijn grotere types prothesen, met lange stelen en meer ingebouwde stabiliteit of zelfs een scharniermechanisme. Dat zijn meestal grotere, langere ingrepen met ook een langere revalidatie dan de standaard knieprothese.