Ischias

Inleiding
De sciatische zenuw (heupzenuw), de grootste zenuw in het menselijk lichaam, loopt van de onderrug via de bil en het heupgebied naar beneden in elk been. Ischias houdt in dat deze zenuw wordt samengedrukt of geïrriteerd is, wat milde tot intense pijn en tintelingen in het linker- of rechterbeen veroorzaakt. De pijn kan worden verergerd door niezen, hoesten of langdurig zitten. Ischias is een symptoom van een spinale stoornis en dus geen spinale stoornis op zichzelf.


Diagnose
Wie krijgt het en waarom?

ischias.png

Degeneratie van de tussenwervelschijf is het gevolg van de natuurlijke veroudering van de schijven tussen de botten in de wervelkolom.
In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt ischias veroorzaakt door een gehernieerde of 'verschoven' tussenwervelschijf, die druk uitoefent op de heupzenuw. Het schijfmateriaal bevat ook een zuur, chemisch, irriterend stofje dat zenuwontsteking kan veroorzaken.

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn spinale stenose, een vernauwing van de zenuwdoorgang in de wervelkolom, een wervelkolomblessure of een infectie.

Uw arts zal uw medische geschiedenis, lichamelijk en neurologisch onderzoek en indien nodig röntgenfoto's, CT-scan en/of MRI-scan beoordelen. Soms kunt u een pijndiagram krijgen om de pijnverdeling en -sensatie te illustreren.


Behandeling
Veel gevallen van ischias zullen binnen ongeveer zes weken verdwijnen, zonder dat er een behandeling nodig is. Er zijn echter een aantal dingen die u zelf thuis kunt doen om de symptomen te verbeteren totdat de toestand verbetert, zoals het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers, oefeningen of het gebruik van hot-/coldpacks.

In hardnekkigere gevallen kunt u geadviseerd worden om een gestructureerd trainingsprogramma te volgen onder toezicht van een fysiotherapeut, om injecties met ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie in uw wervelkolom te krijgen en/of om sterkere pijnstillende medicatie te nemen.

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om het probleem in uw wervelkolom te corrigeren.