Specialisaties -> Hand & Pols -> Instabiliteit pols 


Instabiliteit van de pols

Instabiliteit van de pols
De beentjes die de pols uitmaken zijn met elkaar verbonden door ligamenten. Eén van de belangrijkste ligamenten is het Scapholunaire ligament welke het Scaphoid en het Lunatum bij elkaar houdt. Dit ligament kan gescheurd geraken door een val.

Hoe ontstaan zulke letsels?
Meestal is dit door een val met de pols uitgestrekt. Hierdoor ontstaat een hefboom die het Scapholunaire ligament doet doorscheuren.

Type letsels:
Er zijn twee type letsels beschreven: de dynamische en de statische.

De meest frequente letsels zijn “dynamisch”. Dit wil zeggen dat ze alleen zichtbaar zijn tijdens een bewegend moment zoals tijdens een arthroscopie ( kijkoperatie) van de pols of een dynamische arthroct scan. Op gewone radiografie is er meestal niets te zien. De diagnose wordt dan ook meestal arthroscopisch gesteld.

Minder frequent zijn de statische letsels. Deze zijn al zichtbaar op een gewone röntgenopname . Men spreek soms van het Terry Thomas teken; naar de Engelse komiek.
Zulke letsels komen dan ook niet in aanmerking voor alleen een Brunelli plastie . Een uitgebreidere ingreep is hier noodzakelijk.

De Diagnose
Dikwijls is er een sterk vermoeden bij blijvende pijn en krachtverlies in de pols , na een val op de pols in strekstand , die langer aanhoudt dan drie a vier weken. Als de standaard röntgen opnames en de athro-ct scan niets aantoont zal een diagnostische arthroscopie in dag hospitalisatie worden voorgesteld.

De behandeling
Vroeger werd voor zulke letsels een gedeelte van de pols vastgezet. Dit was dikwijls een ingreep met een onzeker resultaat. Tegenwoordig kunnen we afhankelijk van de ernst van het letsel een herstel uitvoeren arthroscopisch tijdens uw diagnostische arthroscopie. Indien arthroscopisch niet herstelbaar zal in een tweede tijd een herstel worden uitgevoerd met een nieuw ligament. We noemen dit laatste een Brunelli operatie.

Zulke operatie zal een groot deel van de pijn wegnemen, terug kracht bezorgen maar zal ook in tegenstelling tot een arthroscopisch herstel een deel van de pols stijver maken. Voor zeer zwaar werk is het niet geschikt; maar er is ook geen enkele behandeling dat de pols terug geschikt maakt voor zwaar werk.

De totale revalidatie bij zulk letsel duur minimum drie maanden.