Specialisaties -> Hand & pols -> Dupuytren 


Ziekte van Dupuytren

Wat is de ziekte van Dupuytren?
Bij de ziekte van Dupuytren vormt er zich in de handpalm een harde streng. Deze streng bevindt zich net onder de huid. In het begin geeft deze aandoening weinig hinder, maar na verloop van tijd trekt deze streng zich progressief samen, zodat de vinger niet volledig meer gestrekt kan worden.

edited.jpg

De ziekte werd in 1831 beschreven door Baron Guillaume Dupuytren (geboren in 1777) Hij was één van de belangrijkste chirurgen van zijn tijd en werkte in het Parijse ziekenhuis Hotel Dieu.

Hoe ontstaat de ziekte van Dupuytren?
De ziekte van Dupuytren wordt veelal genetisch overgedragen: ze zou in de 8e eeuw overgekomen zijn naar onze contreien via de Vikings en wordt daarom ook “de Viking ziekte” genoemd.

De behandeling:
Een behandeling is pas nodig van zodra een aangetaste vinger niet volledig meer gestrekt kan worden. Het is echter wel belangrijk de vervorming niet te ver te laten evolueren: hoe erger de vinger in gebogen staat, hoe moeilijker een volledige herstel van de functie gegarandeerd kan worden na de behandeling.

Wij konden als dienst vanaf 2012 beschikken over een product (Xiapex) dat via inspuiting de ziekte kon behandelen. Sinds januari 2020 is dat niet meer voorradig in gans de wereld. Dit is niet owv veiligheid reden maar eerder commerciële reden vanuit de firma die dat product maakte.
Wij zijn dus noodgedwongen terug moeten overschakelen naar een heelkundige behandeling van de ziekte.


Wanneer is een operatie wenselijk?
Een ingreep is wenselijk indien je uw vingers niet plat op de tafel kan leggen en functionele hinder er van hebt. Wacht niet te lang want anders worden je gewrichten stijf en kan men moeilijker een mooie correctie garanderen.


Hoe verloopt de operatie?
De ingreep gebeurt in dagziekenhuis en meestal onder plaatselijke verdoving, tenzij U in slaapt wenst.
De streng die verantwoordelijk is voor de verkorting van de vinger wordt verwijderd. Hierbij moeten wij soms de gevoel zenuwen van uw vinger vrij leggen om de streng te verwijderen.
Dit kan soms tijdelijke of definitieve gevoel stoornissen veroorzaken in de vinger.
Soms is de verkorting zo lang aanwezig dat de vinger niet volledig recht kan worden gezet door te langdurige verstijving van uw gewrichten.


Wat na de operatie?
Meestal wordt een vetverband aangelegd zodat het verband niet kleeft in de wonde.
Dit dient de eerste dagen dagelijks te worden vervangen tot de wonde droog staat.
U wordt vrij snel na de operatie terug verwacht op de consultatie orthopedie. Dit wordt soms gekoppeld aan een raadpleging bij de ergotherapeut die in de meeste gevallen een speciale splint maakt om de vingers beter te doen strekken. 
Het is ook op deze consultatie dat eventueel kinesitherapie wordt gestart.


Kan de ziekte terug komen?
Ja de ziekte kan na verloop van tijd terug optreden. In de literatuur spreekt men van zeer uiteenlopende percentages van recidief: 12%- 71%


Wat zijn de meest voorkomende complicaties bij zulke operatie?
-zenuw schade: de vinger gevoel zenuwen kunnen verstrengeld zijn met de dupuytren koord. Om de koord te verwijderen kan bij manipulatie van de zenuw deze tijdelijke of definitieve schade oplopen.
-wondproblemen: soms kan een wondinfectie voorkomen ( vooral bij diabetes patiënten of patiënten die cortisone innemen). 
-CRPS: complex regionaal pijn syndroom of Sudeck atrofie. 
-recidief ( cfr supra)
-onvolledige correctie van de vingers. Dit is meestal bij een langdurig bestaande afwijking en heeft dikwijls te maken met een verstijving van één van de gewrichten.