Specialisaties -> Hand & pols -> Dupuytren 


Ziekte van Dupuytren

Wat is de ziekte van Dupuytren?
Bij de ziekte van Dupuytren vormt er zich in de handpalm een harde streng. Deze streng bevindt zich net onder de huid. In het begin geeft deze aandoening weinig hinder, maar na verloop van tijd trekt deze streng zich progressief samen, zodat de vinger niet volledig meer gestrekt kan worden.

edited.jpg

De ziekte werd in 1831 beschreven door Baron Guillaume Dupuytren (geboren in 1777) Hij was één van de belangrijkste chirurgen van zijn tijd en werkte in het Parijse ziekenhuis Hotel Dieu.

Hoe ontstaat de ziekte van Dupuytren?
De ziekte van Dupuytren wordt veelal genetisch overgedragen: ze zou in de 8e eeuw overgekomen zijn naar onze contreien via de Vikings en wordt daarom ook “de Viking ziekte” genoemd.

De behandeling:
Een behandeling is pas nodig van zodra een aangetaste vinger niet volledig meer gestrekt kan worden. Het is echter wel belangrijk de vervorming niet te ver te laten evolueren: hoe erger de vinger in gebogen staat, hoe moeilijker een volledige herstel van de functie gegarandeerd kan worden na de behandeling.

edited.jpg

Vroeger kon deze aandoening enkel met een heelkundige ingreep gecorrigeerd worden: de koord werd dan operatief verwijderd. Dit ging dikwijls gepaard met grote littekens en lange wondverzorging.

Sinds oktober 2012 kan men de aandoening in de meeste gevallen oplossen door een plaatselijke inspuiting met XIAPEX in de streng. Deze injectie gebeurt tijdens de consultatie; patiënten dienen niet in het operatiekwartier te komen.

Xiapex® bevat collagenase, een enzyme dat collageen type 1 en 2 oplost.

Door injectie met Xiapex® treedt na 24 h een enzymatische verzwakking van de streng.

Het RIZIV heeft bepaald dat enkel hand chirurgen met een bijkomende opleiding dit product mogen toedienen Dr. Zachee heeft dit voorlichtingsprogramma bijgewoond, en vanaf oktober 2012 is deze techniek beschikbaar in onze dienst .

Na infiltratie van de streng kan een sterke ontsteking reactie optreden van de hand, gekenmerkt door zwelling en roodheid. Deze hinder is tijdelijk en zonder risico.

24 uur na de injectie, wordt de vinger onder locale verdoving gestrekt: hierdoor scheurt de streng en kan terug een normale bewegelijkheid bekomen worden. De patiënt mag op geen enkel moment proberen zelf de behandelde koord te breken, noch de hand of behandelde vinger bewegen. De hand dient tot 2 dagen na de injectie zoveel mogelijk omhoog gehouden te worden.

edited.jpg

Tot 4 maanden na de injectie moet de patiënt ’s nachts een spalk dragen.

Als er geen bevredigend resultaat bereikt wordt, kan deze behandeling na ongeveer 6 weken herhaald worden.

Er mag slechts één streng per keer worden behandeld.

dupuy na.png

Hierboven ziet u het resultaat van zulke behandeling voor en na de inspuiting.

Per hand mag 8 keer Xiapex worden gebruikt met terug betaling.