Specialisaties -> Hand & Pols -> Duimbasis artrose 


Duimbasis artrose

Duimbasis artrose of Rhizartrose is een veel voorkomende aandoening op middenbare leeftijd. Vooral vrouwen zijn ermee geplaagd. Dit is omdat vrouwen dikwijls beroepshalve en in het huishouden veel moeten wringen.

Het is het gewricht tussen de pols en de duim ( het CMC gewricht genaamd) dat is aangetast door het progressief verdwijnen van het kraakbeen. Hierdoor kan het gewricht zelfs door slijtage geleidelijk ontwrichten.

Dikwijls is ook het gewricht ervoor ( het zogenaamde STT gewricht) mede aangetast door de artrose. .

duim01.jpg
duim02.jpg

Symptomen
Er ontstaat pijn en zwelling aan de basis van de duim. Dit zal vooral optreden na zwaardere belasting door te werken. Een sleutel in een slot draaien of nijpen tussen duim en wijsvinger wordt dan pijnlijk.

Bij inspectie zal er drukpijn zijn op het gewricht. Er kan kraken worden ervaren tijdens het onderzoek van het gewricht. Men noemt dit de “ grinding” test. Soms is de duim zelfs fel vervormd.

duim03.jpg

Behandeling
Afhankelijk van de duur der klachten en het stadium waarin de artrose zich bevindt, is de behandeling anders.

De eerste behandeling is uiteraard conservatief. In het begin van de klachten heeft men allerlei mogelijkheden; gaande van het gebruik van ontstekingsremmers of het dragen van een verband.

Dit laatste noemt men duimzadel of vlinderspalk en wordt meestal op maat gemaakt bij onze ergotherapeut op de praktijk. Duimzadels uit de handel passen dikwijls niet en verergeren in de meeste gevallen de klachten .

duim04.jpg

Het stadium
De graad van aantasting waar de klachten zich in voordoen kan sterk variëren. Dit gaat van een stadium waar er maar een gering kraakbeenslijtage aanwezig is tot een volledige destructie van het gewricht. In geval van operatie zal de graad van aantasting bepalen welke ingreep er wordt uitgevoerd.

In een vroeg stadium zal men in geval van operatie eerder het probleem proberen op te lossen met de as van het gewricht te verleggen. Men noemt dit een osteotomie.

In een later stadium zal men afhankelijk van de indicatie een nieuw gewricht maken met eigen materiaal ( Burton-Pellegrini operatie genaamd) ofwel een kunstgewricht (prothese) plaatsen. Het is uw chirurg die samen met U de pro’s en contra’s van de ingreep bespreekt.

De ingreep: Burton Pellegrini
De ingreep gebeurt in dag hospitaal setting en het liefst onder locoregionale verdoving.

duim05.jpg

Met eigen weefsel wordt een nieuw gewricht gemaakt. Hierbij wordt eerst het aangetaste bot verwijderd (os trapezium). Nadien wordt via een aparte klein insnede een pols pees losgemaakt van zijn spierbuik en zodanig in het defect geweven dat er een nieuw gewricht wordt gemaakt.

Onmiddellijk postoperatief krijgt U een spalk voor tien dagen waarna een afneembare brace waarmee U op tien dagen na de ingreep kan starten met bewegen. De volledige revalidatie duurt een drietal maanden.

Duim6.jpg

De Duim prothese
Hierbij wordt zowel een stem als pannetje geplaatst in de plaats van het oorspronkelijke gewricht. Zoals elke prothese gaat die niet eeuwig mee. Soms geeft dit problemen van loslating of ontwrichting. Als ernstige problemen kan een duimprothese worden omgebouwd naar een Burton-Pellergini. De prothese wordt geplaatst onder locoregionale anesthesie en ambulant. U krijgt onmiddellijk na de ingreep een spalk voor tien dagen waarna een afneembare brace voor drie weken.