Specialisaties -> Hand & pols -> De Quervain tendinitis 


De Quervain tendinitis

Wat is een Dequervain tendinitis?
Een Dequervain tendinitis is een ontsteking van de pezen aan de duimzijde van de pols.

De strekpezen van de duim lopen thv de pols in een soort tunnel, de peesschede. Soms is hierin te weinig ruimte, waardoor de pezen geïrriteerd worden en pijn gaan geven. Dit geeft vooral pijn bij het wringen met de pols en het bewegen van de duim.

edited.jpg
edited.jpg

De behandeling
Eerst wordt geprobeerd dit probleem op te lossen zonder operatie. Zo kan soms eenmalig een spuitje cortisone worden gegeven. Lokaal behandelen met ijs en dwarse fricties kan ook verbetering geven. Als conservatieve middelen de ontsteking niet verhelpen, kan het nodig zijn om de pezen vrij te maken.

De operatie
De operatie gebeurt ambulant en onder plaatselijke verdoving. De operatie duurt niet zo lang. Het totale verblijf in het operatiekwartier kan wel een paar uur duren. Er is namelijk de voorbereiding en ook na de operatie wordt u nog even gevolgd. Via een kleine incisie worden de pezen vrijgemaakt. Na de operatie krijgt u een kleine spalk.

Op het dagverblijf wordt uw vervolgafspraak meegegeven.


De postoperatieve zorgen
Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk met de vingers te bewegen. De eerste zorgen zullen door uw huisarts worden verschaft. Uw eerstvolgende afspraak op onze dienst is een vijftal dagen postoperatief. Uw spalk wordt dan verwijderd. Veertien dagen na de operatie zullen de draadjes worden verwijderd door uw huisarts.

edited.jpg

Het postoperatieve verloop en mogelijke problemen
Soms gebeurt het dat de duim en de wijsvinger na de operatie anders aanvoelen.
Dit gebeurt omdat we de gevoelszenuw naar deze twee vingers tijdens de operatie opzij moeten trekken. Dit is meestal een tijdelijk fenomeen.