Specialisaties -> Hand & Pols -> Cubitale tunnel syndroom 


Cubitale tunnel syndroom

De cubitale tunnel syndroom is een aandoening waarbij er tintelingen of zelfs pijn ontstaat aan de pink en ringvinger. Soms treden deze klachten op wanneer u uw ellebogen gedurende lange tijd geplooid houdt, soms worden patiënten er ook door gewekt ’s nachts.

In extreme gevallen zal er ook een krachtvermindering optreden in het hand met soms zelfs verlies aan spier massa.

Deze klachten worden veroorzaakt door een irritatie van een zenuw aan de elleboog. Deze zenuw, de nervus ulnaris, loopt aan de binnenzijde van de elleboog in een soort kanaaltje.

Cub1.png
cub2.jpg
cub3.png

Diagnose
De diagnose kan al vermoed worden door het onderzoek. Door op de elleboog te tikken, daar waar de zenuw geklemd zit, kunnen de typische symptomen worden uitgelokt.

Het progressief verdwijnen van de kleine handspiertjes die door de nervus ulnaris worden bezenuwd zal een typische klauwhand doen ontstaan.

Een bijkomend zenuwonderzoek, EMG genaamd , dient te gebeuren. Dit is een onderzoek waarbij men met naaldjes de arm aanprikt om de functie van zenuwen te onderzoeken. Dit is vooral nuttig om uit te sluiten of de klachten niet worden veroorzaakt door een probleem in de nek.

Behandeling
Je kan altijd proberen om de oorzaak van de tintelingen te vermijden (bv vermijden om met geplooide armen te slapen). Wanneer de symptomen echter te hinderlijk worden, kan u een operatie laten uitvoeren.

cub4.jpg

De ingreep (anterieure transpositie van de nervus ulnaris)
Bij deze ingreep wordt de zenuw losgemaakt en naar voor verplaatst. Hierbij maken we de spieren rond de elleboog een beetje los en leggen de zenuw onder deze spieren. Op deze manier heeft de zenuw voldoende ruimte, maar wordt ze toch beschermd door de overliggende spieren.
Deze ingreep gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving (plexus anesthesie). De ingreep gebeurt in daghospitaal. Voor u naar huis gaat, krijgt u een bovenarmgips.
Na 5 dagen wordt op de raadpleging het gips verwijderd. U mag dan onmiddellijk de arm opnieuw gebruiken, maar uiteraard is dit in het begin nog wat pijnlijk en stijf.

Het resultaat
Het resultaat is afhankelijk van vele factoren zoals onder ander de vooraf bestaande schade aan de zenuw. Soms kan een overdadig litteken ervoor zorgen dat de zenuw terug vast komt te zitten. In dat geval is een her ingreep soms nodig.