Specialisaties -> Hand & Pols -> Tennis- en golferselleboog


Tennis- en golferselleboog

Wat is het ?
Een tenniselleboog is een overbelastingsblessure aan de extensor (strekpezen) pezen van de onderarm. Deze pezen zitten aan de buitenzijde van de elleboog (de laterale epicondylus). Een golfer elleboog is vergelijkbaar met een tenniselleboog, maar het gebeurt minder vaak. Het is een overbelastingsblessure aan de flexor pezen van de pols en hand. Deze pezen zitten aan de binnenzijde van de elleboog.

TE1.png
TE2.jpg


Op de foto:

  • Links: Bevestiging van de extensor pezen van de hand en pols ( tennis elleboog)

  • Rechts: Bevestiging van de flexor pezen van de hand en pols (golfers elleboog)

Deze aandoening wordt soms veroorzaakt door repeterende bewegingen, een bepaalde beweging die vaak wordt herhaald, zoals het aandraaien van een schroef of wringen van een doek. Soms kan er geen duidelijke oorzaak worden gevonden.
Wanneer het overmatig gebruik blijft, kan dat leiden tot kleine scheurtjes in de pees en het lichaam zal om het te laten genezen reageren met een ontstekingsreactie, die pijnlijk is.
Soms blijft de ontsteking hangen en wordt het chronisch. Het lichaam zorgt niet langer voor het noodzakelijke genezingsproces.

Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor een tennis-of golfers elleboog. In de eerste plaats proberen we om de symptomen onder controle te krijgen door het voorschrijven van een beetje rust en anti-inflammatoire medicijnen. Soms wordt een brace wordt ook voorgeschreven om de spanning op de pezen te verlichten.
Wanneer dit niet voldoende is, een injectie van een kleine dosis cortisone kan de ontstekingsreactie onderdrukken. Deze injecties kunnen slechts een beperkt aantal keren gegeven worden.

ESWT (Extracorporeale Shockwave Therapy)
Een nieuwere techniek is shockwave therapie, waarbij schokken die worden geproduceerd door geluidsgolven, worden beheerd door een machine. Het doel is om kleine bloedingen in het ontstoken gebied te veroorzaken en het natuurlijke genezingsproces weer te stimuleren. Met deze behandeling zal het duren voordat enige verbetering zichtbaar is.
Shockwave therapie kan het probleem oplossen voor veel patiënten, maar helaas, ook deze techniek beschikt niet over een 100 procent kans op slagen.

PRP (Platelet-Rich Plasma)
Hierbij wordt via een speciale techniek via een bloedafname bloedplaatjes ingespoten in het defect. Dit zorgt voor een helende prikkel voor de zieke pees. Meestal dient dit tweemaal achter elkaar te gebeuren met een interval van twee weken. Ook hier dient met geduld aan boord te brengen vooral eer resultaat bekomen wordt. Hier is ook 100 procent kans op slagen niet te geranderen.

TE3.jpg
TE4.png


Chirurgische behandeling
Wanneer geen van de bovengenoemde behandelingen uw probleem kan oplossen, is er altijd nog de mogelijkheid van een operatie.
Tijdens de operatie wordt het ontstoken pees weefsel verwijderd van het gezonde peesweefsel. Op het einde van de operatie wordt het gezonde peesgedeelte terug op haar plaats gefixeerd met een “notless suture tag” .Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving (enkel verdoving van de arm). Onmiddellijk na de operatie zal een gipsspalk worden aangelegd. De operatie wordt uitgevoerd in dagziekenhuis verband.
Het is aan te raden om daags na operatie even bij de huisarts langs te gaan. Deze kan zien of het verband niet te hard aanspant en de pijnmedicatie voldoende is.

De na controle gebeurt binnen de week na operatie. Dan wordt de spalk verwijderd en gestart met kinesitherapie

Revalidatie duurt minstens twee maanden.