Specialisaties -> Voet & Enkel -> Hielspoor


Hielspoor

Wat?
Hielspoor of fasciitis plantaris is een ontsteking van het peesblad van de voetzool, op de plaats van de aanhechting op het hielbeen. Het is een heel frequent probleem en ongeveer 10% van de mensen heeft er ooit last van.


Klachten?
Pijn aan de voetzool ter hoogte van de hiel. De eerste stappen ’s morgens of na rust zijn heel pijnlijk maar ook na lang staan, stappen of sporten kan er pijn optreden. Soms straalt de pijn uit tot in de tenen.

h1.png
H2.png


Diagnose?
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het klinisch onderzoek. Een radiografie heeft geen meerwaarde: soms wordt een beenderige aanwas gezien maar dit heeft geen belang voor de behandeling. Een echografie kan de ontsteking van het peesblad bevestigen.


Behandeling?
De behandeling van fasciitis plantaris is bijna altijd niet-operatief. Er bestaan verschillende behandelingsopties.

  • Silicone hieltjes of steunzolen met een zacht hielkussen: dit is om een schokbelasting bij het stappen op de hiel te verminderen.

  • Een korte kuur ontstekingsremmers

  • Strechingsoefeningen voor het peesblad en de achillespees

  • Shock wave therapie (ESWT): de ontsteking wordt kapot “geschoten” met geluidsgolven

  • Platelet-rich-plasma (PRP) infiltratie

H4.png


Vroeger werden heel frequent cortisone-infiltraties gegeven maar gezien dit effect dikwijls maar kortwerkend is, is men hier van terug gekomen.

Bij hielspoor die resistent blijft aan een conservatief beleid kan een operatie uitgevoerd worden waarbij het peesblad deels losgemaakt wordt van het hielbeen. De resultaten van deze ingreep zijn echter niet altijd even goed en dus wordt deze ingreep enkel zeer beperkt uitgevoerd.