Specialisaties -> Heup -> Totale heupprothese


Totale heupprothese (THP)

Deze ingreep wordt heel frequent uitgevoerd en heeft een heel hoog succespercentage. 

Bij een totale heupprothese worden zowel de kop als de kom van de heup vervangen. De kop wordt verwijderd en vervangen door een steel die in het dijbeen wordt geplaatst. Afhankelijk van de botkwaliteit zal er gekozen worden voor een steel die ingroeit (ongecementeerd) of een steel die wordt gefixeerd door middel van botcement (gecementeerd).

De kom wordt uitgefreesd en vervangen door een nieuwe kom of cup die ingroeit in het bot. In deze kom komt een wrijvingslaag of insert waarin de nieuwe heup zal draaien. Deze wrijvingslaag bestaat uit verhard poly-ethyleen dat heel slijtvast is. Het kopje zelf bestaat uit keramiek. Dit wrijvingskoppel (keramiek op poly-ethyleen) heeft bewezen zeer slijtvast te zijn en wordt door het lichaam goed verdragen.

THP.jpg
heupprothese01.jpg

In onze dienst wordt de heupprothese geplaatst via posterieure benadering (“posterior approach”) of anterieure benadering (“direct anterior approach”). Het verschil is dat bij de posterieure benadering de insnede meer achteraan de heup ligt en bij de anterieure benadering de insnede vooraan of in de liesplooi ligt. Bij een anterieure approach gebeurt de ingreep volledig spiersparend, hetgeen doorgaans minder pijn en een vlottere revalidatie met zich meebrengt. Uw chirurg zal samen met u bepalen welke benaderingswijze het beste is in uw geval.

Robot-geassisteerde heupprothese

Sinds kort hebben we in onze dienst de mogelijkheid om heup- en knieprothesen te plaatsen met behulp van een operatierobot.
Door het inschakelen van deze intelligente robot kan de orthopedisch chirurg reeds preoperatief de optimale positie van de prothese bepalen, valideren en plannen in functie van de specifieke anatomie en biomechanica van iedere individuele patiënt. Vervolgens wordt de chirurg door de robot ondersteund om dit plan met uiterst hoge precisie uit te voeren in de operatiezaal. De robot ondersteunt niet alleen met het maken van botcoupes tijdens de operatie, maar wendt artificiële intelligentie, driedimensionaliteit, haptische feedback en meer aan om het chirurgisch team bij te staan. Door de inzet van de orthopedische robot wordt het risico op chirurgisch trauma en complicaties verder verminderd en kan de patiënt nog sneller herstellen.

Joint care

In de voorbereiding tot uw operatie en tijdens het verblijf hanteren wij een zorgtraject dat gestoeld is op de principes van Joint Care. Een heup- of knieprothese krijgen betekent immers niet alleen de operatie ondergaan, maar betekent ook een grondige voorbereiding, begeleiding en revalidatie.

Voorafgaand aan uw operatie wordt u verwacht op een infonamiddag in onze privépraktijk. Op die dag wordt er extra informatie verschaft rond de voorbereiding, ingreep, revalidatie en nazorg bij een heup- of knieprothese.
Indien u na de ingreep nood heeft aan extra omkadering, bijvoorbeeld via een revalidatiecentrum, dan meld u dit best reeds op de infonamiddag.

U zal ook een afspraak krijgen op de preoperatieve anesthesieraadpleging. Hier wordt uw medische voorgeschiedenis en medicatie besproken. Verder wordt de type verdoving die voor u van toepassing is besproken.

Alle informatie die u krijgt in de voorbereiding van uw operatie, is ook digitaal beschikbaar (via de Patient Journey App en op onze website).

Tijdens het verblijf wordt er zowel individueel als in groep geoefend. Hiervoor zijn speciale oefenzalen uitgerust. Het voordeel hiervan is dat mensen elkaar motiveren gezien ze door hetzelfde revalidatieproces moeten gaan. Elke dag wordt geoefend naar nieuwe doelstelling toe die u door de kinesist en verpleegkundige duidelijk gemaakt worden.

Uiteindelijk dien je aan een aantal criteria te voldoen alvorens je naar huis kan:
Deze criteria zijn:
-een droge wonde
-zelfstandig in en uit bed kunnen
-veilig en stabiel met uw loophulpmiddel kunnen stappen
-veilig kunnen traplopen

Het ziekenhuisverblijf is tegenwoordig een tweetal dagen.

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke ingreep zijn er ook bij een heupprothese complicaties mogelijk. Gelukkig is een totale heupprothese een voorspelbare ingreep met een goed resultaat en zijn verwikkelingen zeldzaam.
Dit zijn de potentiële risico’s:
-Diep veneuze trombose en longembool (bloedklontervorming). Om dit risico te beperken worden bloedverdunners gegeven na de ingreep.
-Infectie. Deze infectie kan oppervlakkig of diep (aan de prothese) zijn. Meestal kan dit behandeld worden met antibiotica maar soms is een heringreep nodig.
-Fractuur of breuk van het bot tijdens de ingreep. Als dit zich zou voordoen is vaak een bijkomende stabilisatie met schroeven, kabels of een plaat nodig.
-Luxatie of ontwrichting van de heupprothese. In de eerste weken na de ingreep is dit risico groter. Soms is een heringreep nodig om de heup te stabiliseren.
-Verandering in beenlengte. De chirurg bekijkt de beenlengte tijdens de operatie maar soms is een (meestal beperkte) verlenging onvermijdbaar. Een verlenging van minder dan 1 cm merk je meestal niet. Wat vaker voorkomt is een gevoel van verlenging gedurende de eerste weken na de operatie terwijl er in werkelijkheid geen verlenging is. Dit heeft te maken met houding of spierspanning en verdwijnt bijna steeds vanzelf.
-Zenuw- of bloedvat schade. Deze complicatie is zeer zeldzaam en kan doofheid, tintelingen of zwakte veroorzaken.

Revalidatie

Afhankelijk van uw situatie kan u thuis revalideren of in een revalidatiecentrum. Gedurende de eerste 6 weken na de operatie is het veilig om krukken te gebruiken (meestal 2 krukken gedurende de eerste 3 weken en 1 kruk gedurende de volgende 3 weken). U mag wel meteen steunen op het geopereerde been. Na 6 weken mag u meestal weer met de wagen rijden, na een 8-tal weken mag u weer fietsen. Na 6 weken is het ook toegelaten om op de geopereerde zijde te slapen. Gedurende de eerste 6 weken adviseren we op de andere zijde te slapen met een kussen tussen de benen.

De totale revalidatie na een heupprothese neemt al gauw een 3-tal maanden in beslag. Dit is natuurlijk afhankelijk van de doelstellingen van de revalidatie. Een oudere persoon revalideert vaak “sneller”, omdat de doelstellingen lager liggen (bijvoorbeeld korte afstanden wandelen) dan bij een jongere patiënt die graag wil gaan sporten.

Met een goed functionerende heupprothese kan u een perfect normaal leven lijden en zelfs de meeste sporten beoefenen. Sommige sporten (bijvoorbeeld hardlopen) worden afgeraden omdat de prothese dan sneller slijt.