Specialisaties -> Voet & Enkel -> Hallux valgus


Hallux valgus

Wat?
Een hallux valgus betekent letterlijk “scheve grote teen”. Bij deze afwijking lijkt de grote teen naar de buitenzijde van de voet te groeien en ontstaat er een knobbel of bunion aan de binnenzijde van de voet. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is voor een groot stuk genetisch maar ook het dragen van smalle schoenen en hoge hakken draagt bij tot de afwijking.
Door de druk van de grote teen op de kleinere tenen kunnen op termijn hamertenen ontstaan.


Klachten?
Patiënten met een hallux valgus kunnen pijn ondervinden op de knobbel door druk van de schoenen. De knobbel wordt dan rood, kan zwellen en warm aanvoelen door een lokale ontstekingsreactie.
Daarnaast komt ook pijn onder de bal van de voet vaak voor. Dit komt omdat een scheve grote teen een minder goed steunpunt vormt. Hierdoor gaat men meer steunen op de middenvoetsbeentjes van de kleinere tenen: deze kunnen dan overbelast raken en pijnlijk worden.
Soms hebben patiënten geen pijn van de hallux valgus maar wel van de hamertenen.


Diagnose?
De diagnose wordt steeds klinisch gesteld. Zo de pijnklachten voldoende zijn om over te gaan tot een operatie, wordt steeds een radiografie genomen van de voet om goed in te schatten hoe uitgesproken de scheefstand is.


Behandeling?
Mensen met een pijnloze hallux valgus hoeven geen behandeling. De enige uitzonderingen hierop zijn een zeer zware hallux valgus of dreigende voetwonden.
De niet-operatieve behandeling bestaat voornamelijk uit het dragen van brede schoenen zodat er minder druk op de knobbel komt. Ook steunzolen kunnen soms nuttig zijn, vooral als de pijnklachten zich voornamelijk onder de bal van de voet bevinden.
Zo er te veel pijnklachten blijven is de enige optie een operatieve ingreep. Bij een operatie wordt de knobbel aan de binnenzijde weggenomen. Dit is echter onvoldoende om een goede correctie te bekomen dus dient ook een breukje aangebracht te worden in het middenvoetsbeen en in het basiskootje van de grote teen. Deze breukjes worden dan verschoven en gefixeerd met schroeven zodat het bot in gecorrigeerde positie terug vastgroeit.

hv3.png


Hoe verloopt de operatie?
De operatie wordt uitgevoerd in het dagziekenhuis onder een lokale verdoving: hierbij slaapt alleen de voet en een deel van het onderbeen dus u kan in principe wakker blijven tijdens de operatie. Zo u dit wenst kan er wel een licht slaapmiddel gegeven worden.
Na de operatie mag u 2 weken niet steunen en dient u veel te rusten met de voet in hoogstand.
Na 2 weken mag u beginnen steunen in een Darco-schoen die gedragen wordt tot 6 weken na de operatie. Deze schoen heeft een heel stijve zool en ontlast de voorvoet gedeeltelijk.
6 Weken na de operatie mag u terug gewone schoenen beginnen dragen.
Belangrijk om weten is dat de voet 3 tot 4 maanden na de operatie gezwollen kan blijven.