Specialisaties -> Voet & Enkel -> Achillespeesontsteking


Achillespeesontsteking

Wat?
Een ontsteking van de achillespees is een frequent voorkomende aandoening die voornamelijk atleten treft die veel lopen of springen.

ach2.png


Klachten?
Een patiënt met een achillespeesontsteking ondervindt pijn aan de achterzijde van de enkel bij belasting. Vooral de eerste stappen ’s morgens of na rust zijn pijnlijk. Ook tijdens en na het sporten of bij gewoon wandelen kan pijn waargenomen worden. De pees kan gezwollen zijn en er kan een harde knobbel gevoeld worden.


Diagnose?
Het is een klinische diagnose en wordt dus gesteld op basis van de klachten van de patiënt en het klinisch onderzoek. Afhankelijk van de presentatie kan het nuttig zijn om verdere onderzoeken zoals een radiografie, echografie of een MRI scan uit te voeren.


Behandeling?
In de meeste gevallen kan de ontsteking behandeld worden op een niet-operatieve manier. Er zijn verschillende behandelingopties:

  • Een kuur ontstekingsremmers in combinatie met kinesitherapie voor streching.

  • Een steunzool of een speciale bot met lichte ophoging

  • Shock wave therapie (ESWT)

  • Een platelet-rich-plasma (PRP) infiltratie

Een infiltratie met cortisone wordt niet gedaan omdat dit meer schade kan berokkenen en kan leiden tot een achillespeesruptuur.

ach3.png

Als er geen beterschap is na 6 maanden conservatieve behandeling kan er worden overgegaan tot operatief ingrijpen. Het type ingreep is afhankelijk van de locatie van de ontsteking en de uitgebreidheid ervan. Soms kan de ontsteking zelf worden weggenomen en soms dient een stuk bot mee weggeruimd te worden. Bij heel uitgebreide ontstekingen wordt soms een andere pees gebruikt om de achillespees mee te verstevigen.